Achtergrond Heerlijkheid De Levensboom
Toen mijn man Stephen en ik ons heerlijke huis in februari 2003 voor het eerst zagen, waren we na enig aarzelen bij het zien van al het onderhoud, heel snel heel verliefd op de oude langgevelboerderij uit 1923, compleet met smokkeltrap en bakhuis en het meer dan 9000 m2 grote stuk grond, waarvan de helft siertuin. Die tuin was al aangelegd met een enorme vijver, dus daar hadden we alvast weinig werk aan…
Er waren bedrijfsloodsen aanwezig, waarin ik mijn ei, of liever gezegd De Levensboom, helemaal kwijt kon. Van een mooie maar kleine spreekkamer in ons huis in Rijsbergen kon ik nu groeien naar een spreekkamer, twee behandelkamers, een representatieve les- en vergaderruimte voor 30-80 personen en opslagruimten. Ik voel nog de spierpijn als ik terugdenk aan de duizenden tegels die ik in de hete zomer van 2003 met eigen handen heb gelegd, net op tijd klaar voor de open dag op 23 augustus van dat jaar, waarvan velen van u met ons van konden meegenieten. De tuin kon wel wachten, toch?
Een jaar later
Maar een jaar later, De Levensboom op volle toeren draaiend moest er toch wel iets gebeuren, want de monumentale kastanjebomen die de romantische oprit flankeerden werden geteisterd door ziekte en enkelen zagen er slecht, zo niet zieltogend uit. Ook een prachtige rode esdoorn was op sterven na dood, nadat de grond rond zijn arme stam teveel was opgehoogd. Tijdens de open dag had hij zich nog van zijn beste kant laten zien, maar nu was het toch wel tijd om hem een rustige vervolgcarriere als boomschors te gunnen.
En de Jochems zagen ons al aankomen als we hen jaar na jaar bleven vragen het gazon te maaien… Zij, Frans & Anna, Hans & Josie hadden ons al zo lang met raad en daad bijgestaan. Een eigen zitmaaier kopen? Ik hád niks met gras. Om een lang verhaal iets korter te maken. Hoog tijd voor een drastische aanpak, maar hoe en wat?
Een educatieve medicinale tuin
Maar natuurlijk, dat was het! Het moest een educatieve medicinale tuin worden, waar iedereen van zou kunnen genieten. Ik gaf immers, gebruik makend van Anna’s moestuin, die ik tot kruiden-tuin “verbouwd” had, al geregeld cursussen en workshops. Had ik toch niet voor niets ook nog een blauwe maandag tuinarchitectuur gestudeerd. Het zou overigens mijn tweede medicinale tuin worden, na de eerste tuin van meer dan een hectare in 1997 al te hebben ontworpen en aangelegd.
Heerlijkheid De Levensboom zou de perfecte manier zijn om de stichting te steunen. Want zeg nu zelf, wat is nu leuker dan iets terug te kunnen doen voor al die mensen die je willen sponsoren en donaties geven? De verbouwing van het huis kon wel wachten, toch?
De realisatie
Vele mensen, particulieren en bedrijven hebben geholpen met de realisatie van het project. Zo deed Koen van Baal van De Seizoenen tegen gereduceerd tarief het grondwerk, kon ik van vele Nederlandse collectiehouders planten krijgen en mocht ik tegen sterk gereduceerde prijzen planten kopen bij gewone en bijzondere kwekerijen en tuincentra. Vooral bij De Bosrand in Rijsbergen zag ik een enkeling schielijk wegduiken als hij mij met plantengekte in de ogen weer eens door de winkel zag scheuren met mijn kar. En bij bijzondere plantenkwekerijen als De Hulsdonk in Zundert, De Oirsprong in Oirschot, Sanguisorba in Ranst (B) en Ecoflora in Halle (B) en nog enkele andere adressen vond ik die planten die je vrijwel nergens anders kunt vinden: koffiestruik, gifsumak, alruin, en heelkruid bijvoorbeeld.
Stephen & Kees
Of Stephen ook zo veel van tuinieren en planten wist? Stephen wist dat het groene deel van een plant meestal boven de grond blijft en het bruine deel erin, dat wel. Zonder zijn steun en inzet echter zou er van het hele project niets terecht gekomen zijn. Zijn grootste en belangrijkste vaardigheden en bewonderenswaardige talenten in het geheel? Twee rechterhanden en 100% inzet, veel geduld, tolerantie en rust, veel geduld, heerlijk kunnen koken, veel geduld, web site wizz kid, veel geduld…
Stephen overleed heel onverwacht in 2011. Het viel niet mee voor mij om alles bij te houden, maar ik werd vaak geholpen door lieve vrienden en sinds 2013 doet vrijwilliger Jan Olsthoorn geweldig werk.
Sinds 2013 heb ik een nieuwe levensgezel, Kees, die niet alleen viel voor mij maar ook voor de tuin. En zo kunt u blijven genieten van onze medicinale tuin. Komt u eens kijken? U bent van harte welkom.